Vuosaari syksyllä 2003

Edellisen syksyn Itä-Vantaan hengessä päätettiin lähteä jälleen luotaamaan loka-marraskuun synkeyksiä. Tällä kertaa lähtö oli Mellunmäen metroasemalta ja päätöspiste Vuosaaren metroasemalla. Matkalle mahtui niin lähiötä, Venäjän ajan vallihautoja, kaatopaikkaa, luonnonsuojelualuetta kuin satama- voimalaitos ja mitälie sekalaista aluetta. HYY:n ympäristövaliokuntalaiset olivat mukana myös.


Suunnilleen koko porukka jossain Mustavuorella.


Jonas näyttää miten juoksuhaudasta singahdetaan, Katja ja Fanny ottavat hieman rauhallisemmin. Nämä siis rakennettiin 1. maailmansodan aikoihin venäläisten toimesta Helsingin suojaksi. Historia kertoo, että Venäjä toi myöskin paljon kiinalaisia sotavankeja rehkimään tänne asti. Vallihautoja löytyy koko Helsingin ympäriltä.


Hanna seisoi ystävällisesti antamassa mittasuhteita.


Siellä oli myös suuri luola, tai oikeammin käytävä jonka toisessa päässä oli aukio. Voi vain kuvitella sitä hurjaa työmäärää mikä tämän kaiken muinaisessa hyvin pitkälti käsipelillä tapahtuvassa louhimisessa on ollut.


Ja arvata voi, innostuiko rahiksemme Mikko kiipeämään koivua...


Yliopistolaisilla (Mari & Niko) oli hyvät eväät mukana, tässä tarkkailemme maisemia Porvarinlahden puolivälin tornista, mutta mitään liiketä emme nähneet.


Jonas ja Riku.


Juho tähyää tulevaa reittiämme kohti voimalaitosta.


Heti luontoalueen vieressä oli massiivinen möykky, siis entinen kaatopaikka.


Räjäytysvaaran vuoksi liikuimme ripeästi.


Kuva puhukoon puolestaan.


Kuten kuvasta näkee, porukka oli hyvin innostunut näistä "kunnian kentistä".


Täältä oli näköalapaikka voimalalle ja satamatyömaalle.


Edessä suoraan näkyy satamatyömaa. Maata on vedetty runsaasti matalaksi, kalliota räjäytelty ja merta täytetty. Oikealla puolen näkyy voimala.
Kuvan samasta paikasta vuodelta 2004 voi tarkistaa
täältä

Valitettavasti sää alkoi pimentyä, eikä loppumatkasta ole valokuvia. Kuitenkin, Vuosaaren laajeneva kaupunginosa on myöskin hyvin surrealistista nähtävää: metsästä kävellessä vastaan tulee ensiksi hakkuuaukeavyöhyke, sitten kuoppavyöhyke, rakennustyömaavyöhyke ja yhtäkkiä täydellistä korttelikaupunkia. Bongasimme myös Vuosaaren spekuloidun pilvenpiirtäjän tontin.

Illaksi jatkoimme HYY:läisten järjestämään ja aiheeseen sopivaan kaupungin suunnittelua pohtivaan iltaan.